Een bezoek, een bezoek van zo’n tweeënhalf uur. Samen met 8 vrouwen, mensen met een passie voor onderwijs, echte onderwijswijven dus. Een uitermate gemêleerd gezelschap.
Nieuwsgierig ben ik en enthousiast. Enthousiast door de vele foto’s met teksten die via sociale media tot me zijn gekomen. Nieuwsgierig naar de wereld achter WALHALLAb, de mensen die er werken. De jongeren die hier, soms enkele keren, maar ook maanden komen. Om te werken, te leren, instructie te krijgen, te puzzelen, te maken en zich te ontwikkelen. Jongeren die hun zelfvertrouwen terugkrijgen, tegen eigen grenzen oplopen, talenten ontdekken of angsten zullen overwinnen. Een keer of meerdere keren per week. Als ik thuiskom probeer ik me te herinneren wat er is verteld, wat ik heb gezien en wat indruk op mij heeft gemaakt. Het zijn mijn herinneringen, dus ze zullen gekleurd zijn, net even anders gezegd. Mochten er onwaarheden instaan dan zal ik die rectificeren en aanvullingen zijn altijd welkom. Het is mijn blog en maar het is hun verhaal.
We worden ontvangen door Marco Mout. De man die ooit begon in de Kruittoren in Zutphen met een plek voor jongeren. Een man met een technische achtergrond net als zijn collega Reinier Snel. De man(nen) aan het woord.
Wij zijn er voor jongeren, wij zijn geen school en geen makerspace. We zijn geen opvanghuis voor thuiszitters of moeilijke jongeren. Wij zijn WALHALLAb en geven alle ruimte aan jong talent. Jongeren van, nou pak hem beet, 8 tot 20 jaar. Alles wat je hier ziet is door ons gemaakt, aangepast, ingericht en geschilderd. ‘Wij’ zijn wij, allemaal samen. We recyclen en upcyclen en kijken naar kansen en mogelijkheden van materialen, van jongeren en van omstandigheden. We doen niet aan knutselen maar we leren jongeren vakkennis en geven ze instructie om gereedschappen te gebruiken en materialen in te zetten. We zijn de ene keer meester en de jongere een gezel, maar die rollen draaien ook dikwijls om en dan leren wij van onze jongeren. Leeftijd doet er niet toe, achtergrond is niet belangrijk en opleiding niet relevant. Jongens en meiden zijn welkom, met of zonder verhaal. Wij vragen er niet naar maar als ze willen praten of willen vertellen dan zijn we er. Om te luisteren, om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. We doen het samen, werken projecten uit, duiken in de materie, gaan met jongeren in gesprek en gaan op zoek naar mogelijkheden om hun talenten in te zetten of uit te bouwen. We hebben een groot netwerk van ambachtslieden zoals lassers, timmermannen, kunstenaars, schilders, programmeurs, designers en technici. Het zijn allemaal vrijwilligers die geloven in de mogelijkheden van deze jongeren en niet weglopen voor een uitdaging. Weten we iets niet, dan gaan we op zoek naar antwoorden. Als je als jongere bij WALHALLAb aan het werk gaat, maken we afspraken en daar houden we ons aan. Iedereen pakt daarin zijn eigen verantwoordelijkheid en we gaan uit van volwaardig partnerschap waar competenties en vaardigheden kunnen wisselen. We zijn met zijn allen verantwoordelijk voor een goede gestructureerde en opgeruimde omgeving. We doen niet zomaar iets, we laten jongeren eerst zien hoe het moet en zoeken uit hoe iets zich verhoudt tot de omgeving of het doel. Werken binnen context is heel belangrijk. Dat geldt ook voor doelen stellen en dromen uitwerken.
Wil je een beroemde kunstschilder worden dan is het niet alleen belangrijk dat je goed kunt schilderen. Nee, je moet je talen kennen, dingen op papier kunnen zetten, brieven en mails naar instanties kunnen schrijven en iets weten van marketing. Je zit dus niet op school voor de meester of de juf. Je bent aan het werk om je eigen toekomst vorm te geven. Dat moet jij doen, jij moet dingen gaan uitproberen, hulp vragen, bedrijven benaderen. Voor niets gaat de zon op. Het is ons ook niet aan komen waaien en het is heel hard werken. Voor ons en dus ook voor jou. Dat vragen we van jongeren, dat eisen we van jongeren. In ruil daarvoor bieden wij een plek, een plaats om te leren, materialen en machines te gebruiken, in gesprek te gaan met de mensen die bij Walhallab werken. Geen deur is afgesloten, alles mag gebruikt en elke kamer is toegankelijk voor iedereen. We nemen geen risico’s en onze jongeren weten precies wat ze wel alleen kunnen en waar ze hulp bij nodig hebben. We zijn wars van protocollen en schriftelijke plannen of evaluaties. Er zitten maar 24 uur in een dag en we willen alle tijd die we hebben inzetten om voor deze jongeren, deze plek.
Dat geeft ons vrijheid van handelen maar beperkt ons ook. De beperking zit hem met name aan de financiële kant. Financiën lijken hand in hand te moeten gaan met bureaucratie en dus moeten we alles doen met een zeer beperkt budget. We hebben zo onze principes en zullen die niet loslaten zuiver en alleen om gefinancierd te worden. We hebben een grote mond en heel veel zelfvertrouwen maar nog meer vertrouwen in onze jongeren. We moeten wel want als we geen lef zouden hebben, zijn we geen ondernemers. Dat gaat voor ons hand in hand. De wil om iets moois en betekenisvol voor jongeren te doen. Daar geloven we in en dat stralen we uit. Geen uitdaging is te gek maar alvorens je aan het werk gaat, ga je eerst nadenken over het hoe, het waar en het waarom. Wat moet ik leren, wat wil ik maken en hoe ga ik dat aanpakken. We helpen jongeren op verhaal komen, hun dromen te verwoorden en hun talenten in te zetten. Maar de jongeren doen het werk, zij moeten in in beweging komen en verantwoordelijk worden. Uit de bank, achter de computer vandaan, weg van de drugs, op tijd aanwezig, losgeweekt worden van ouders of hulpverlening, aan het werk en als het even kan terug naar school. Niet omdat het moet, maar omdat ze het nut ervan inzien. Jongeren moeten op de schouders van een reus staan. Maar voor ze daar komen moeten ze zelf aan het werk, de ladder vinden of maken en dan op weg om zelf een reus te worden.
Bedankt Marco, Reinier en Frank.
Meer informatie http://www.walhallab.nl
Wat een goed blog Karin, knap om al die verhalen zo te kunnen samenvatten! Het filmpje geeft een mooi beeld van deze ochtend en van het Walhallab. Bedankt!
Dank dat jij woorden geeft aan wat we gezien hebben
Inspirerend
Vrolijke groet,