De boel de boel laten

Ik keek rond en begreep dat dit het was. Niet meer dan een tuinslang aan een haak, de douche. Een stang met een stuk plastic eraan en even verderop een stalen bak met een kraan. Ik had net de staldeur achter me dicht getrokken en duidelijk was dat men inderdaad niets meer had beloofd dan ik nu aantrof. Een mogelijkheid om te douchen, had er op de website gestaan. We kamperen bij de boer.

Wie had dit ooit gedacht. Een vrouw van dik 60 en haar hele leven had ze haar vakanties doorgebracht in hotels en appartementen. Soms half pension, maar toen de kinderen wat groter waren ook dikwijls all-inclusive. Zo’n bandje om je pols en geen gezeur meer. Het was oké, het was fijn en het was goed. Samen met de mensen om je heen die je liefhebt, is misschien wel elke vakantie en bestemming een succes.

Duidelijk werd me nu eens te meer dat het eigenlijk niet gaat om het onderkomen, maar om het gezelschap met wie je naar bestemming gaat en er bent.

Ik doe andere ervaringen op met mijn nieuwe partner. Na een midweekje proefdraaien in een gehuurd Ventje, koopt hij er bij thuiskomst ‘gewoon’ zelf één. Een eigen klein huisje op wielen. Wat een vrijheid geeft zo’n kanariegeel ‘ding’. Hoewel ik er eerste instantie ietwat tegenop zag, blijkt al snel dat het voor mij de ultieme manier van loskomen is. Loskomen van werk, familiesores en het eeuwig schuldgevoel van alles te moeten en altijd aan staan. Lekker fietsen, gewoon niets doen, vuurtje stoken, whiskey drinken, wat lezen, luisteren naar zijn zang en gitaarspel, fotograferen, beetje Creabea, simpel eten, zitten en kijken.

Waar we thuis uitzakken en de laptop of televisie als manier van vermaak inzetten, zijn we nu buiten en is de natuur ons schouwspel. Een enkele keer op een wat grotere camping hebben we genoeg aan het getuttel van mensen om ons heen. Vaker is het bijna eenzaam, maar dat is het zeker niet. De wind, geruis van bladeren aan bomen, wilde bloemen, vogels en eenden in de plas, vlammen in de vuurpot geven het gevoel van vrij zijn, ontspannen en samen.

“Dat is toch niets voor jou?”, zeggen mensen in mijn omgeving.

Ik realiseer me dat ik binnen één leven blijkbaar de kans krijg om van twee totaal verschillende partners te houden. Volkomen anders qua persoonlijkheid, karakter, interesses en uiterlijk. Dus ook wat betreft invulling van de manier van vakantie ‘vieren’. Ondanks het gemis en het verdriet over dat was wat, gaat er nu een andere wereld voor me open. Waar eenvoud niet langer ‘not done’ is, maar doen en genieten. Van niets, van iets en zelfs van een tuinslang aan een haak, plassen achter een struik, poepen op een compost toilet, struikelen over kippen en de hond van de boer als graag geziene gast. Wat een luxe, een eigen huisje op wielen, geen eenvoud maar een geweldige manier om de boel de boel te laten en te genieten van elkaar en dat wat de dag brengt.

Karin Scholte (Donkers) www.kardonsch.nl schoolleider, leraar, blogger

Deze blog is geschreven n.a.v. de uitdaging om de zomer door te bloggen #blogzomerdoor

8 reacties op “De boel de boel laten

 1. Geweldig Karin hoe je dit beschrijft. Zie jullie ook zitten bij het vuurtje, genietend van elkaars gezelschap. Mooi!!!

 2. Wat geweldig om te lezen Karin! Fijn hoe je nu in dit “tweede leven” opnieuw kan genieten en loskomen van alles. Het is je van harte gegund.

  Wij kamperen graag, eerst met fiets en tentje, grotere tent met kleine tentje voor de kinderen, auto en tentje, een vouwwagentje en nu een verbouwde bus. Het is zalig!

 3. kamperen, op wat voor manier dan ook, zou ik niet (nog eens) doen maar ik kom wel terug op mijn gedachte dat een grote stad bezoeken mijn ding is. ik weet nu dat ik ook prima gedij bij een hutje op de stille hei. 🙂

 4. Hallo Karin,
  Wat een heerlijke blog. Geniet van je nieuwe oude lief en de herinneringen aan je eerste lief. Wat heerlijk dat jij twee verschillende gelukkige periodes in je leven kent. Ik ken er maar (?) een.
  Wij kamperen samen sinds 1977, reken maar uit. Altijd in een tent.
  Als verse pensionado’s zijn we dit jaar 77 dagen van huis geweest. Met onze vers aangeschafte caravan. Met wc, waar we alleen in geval van nood gebruik van maken. We zijn immers geen luxe campeurs. Behalve op die ene camping in Frankrijk met een modern compost toilet. Ik kon er niet aan wennen. Blijkbaar miste ik het “verfrissende” geluid van de stortbak.
  Op die camping bleek onze wc geen luxe maar noodzaak. Verder was de camping fantastisch…

 5. Met een nieuwe Vent in een Ventje. Ik lees en kijk zo graag met jullie blijheid, vrijheid en liefde mee. Dat genieten en loslaten herken ik natuurlijk …daarom ben ik ook zo blij met de (nieuwe) KarinVan. We gaan elkaar eens tegenkomen Ventje meets Van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.