Het zit er op. Ouders bedankt allemaal!

Het zit er op.
Schooljaar 2014-2015 is voorbij. 

Ons 25 jarig bestaan is voorbij.

25 jaar De Cocon.

25 jaar waarvan ik er 23 jaar heb mogen meemaken en mijn collega Riet de Jong zelfs meer dan 25 jaar.

Begonnen als moeder wachtend bij het hek op mijn jongste zoon die in de kleutergroep zat. Juf Jeannette vroeg vertwijfeld aan de ouders die bij het hek stonden of er soms ook iemand met een onderwijsbevoegdheid tussen de wachtende mensen was. Er was een nijpend te kort aan leerkrachten en dus ook aan invallers. Ik stak wat aarzelend mijn vinger op en voor dat ik het wist stond ik als invalster voor de klas en was ik plotseling niet alleen moeder van mijn zoon maar ook weer opnieuw een juf, een leerkracht van De Cocon. Thuis vertelde ik hem dat ik daar, thuis dus, mama was maar op school juf. Hij knikte alsof hij het begreep, maar snapte er helemaal niets van. Regelmatig moesten de andere kinderen in de klas aanhoren hoe zoonlief iets aan mama vroeg. 

Niet lang daarna startte ik mijn ‘carrière’ op De Cocon in een groep 3/4, maar al snel kwam ik bij de kleuters terecht wat mijn absolute voorkeur had. Van moeder, naar inval leerkracht, naar leerkracht, naar onderbouwcoördinator, naar adjunct directeur om vervolgens schoolleider van De Cocon te worden. Die schoolleider werd ik niet zomaar. De directeur van De Cocon vertrok naar het voortgezet onderwijs en een periode van ‘invliegende en vertrekkende’ directeuren volgde. Na 5 directeuren die niet bleven, kwam het moment dat we dachten: “We stoppen ermee of we gaan het zelf doen.”En als ik het heb over we, dan heb ik het natuurlijk over Riet. Zij werd intern begeleider en adjunct directeur. Twee mensen die er allebei van overtuigd waren dat de Cocon de mooiste school van Alkmaar was. De mooiste school met het meest uitdagende en betekenisvolle onderwijsconcept, OntwikkelingsGericht Onderwijs. De school met het fijnste team en leerkrachten die bereid waren te leren en te investeren. Een school waard om voor te vechten, een school met fantastische leerlingen en hele fijne behulpzame ouders. Een school waar we door de jaren heen , met heel veel plezier, alles voor hebben gedaan. De toenmalig algemeen directeur had het goed begrepen en ging in op ons verzoek: “We doen het samen of we doen het niet. En als we het niet doen dan zullen we ons ook bezinnen op het feit of De Cocon nog wel de school is waar we willen werken. “  Deze twee dames hadden nooit enige ambitie gehad om een school te gaan leiden, maar waren zo betrokken dat hij begreep dat dit eigenlijk de enige keus was. Dus gingen we het doen. Riet werd adjunct directeur/intern begeleider en ik werd schoolleider van De Cocon. 

De jaren van het ´in en uit vliegen´ van directeuren waren over, de onrust was voorbij en aan het verloop van leerlingen naar andere scholen kwam een einde. Samen aan het werk om iets ‘moois’ neer te zetten.  Het team was blij dat er eindelijk duidelijkheid was en een iedereen die hier werkte of ging werken stond achter het OntwikkelingsGericht Onderwijs concept.  We volgden scholing, we leerden samen en ontwikkelden en ontwierpen mooi thematisch onderwijs. En daar waar de buitenwereld steeds meer ging inzoomen op resultaten en methodes, deden wij er alles aan om te laten zien dat ons onderwijs ook kon leiden naar mooie resultaten. De Cocon waar de brede ontwikkeling van kinderen altijd op nummer één heeft gestaan. Waar we allerlei activiteiten ontplooiden en de buitenwereld de school inhaalden of wij met de leerlingen juist naar buiten gingen en gaan. Waar we samen met de leerlingen, maar zeker ook met de ouders werkten om een veilige fijne schooltijd te creëren. En dat is gelukt, gelukt voor heel veel kinderen. Maar niet voor iedereen, want ook wij hebben moeten ervaren dat we er niet voor elk kind konden zijn, niet elk kind goed konden begeleiden. Dat er soms ouders waren die het niet eens waren met ons beleid of de organisatie van ons onderwijs. Maar de wil om alles te geven, kinderen optimaal te begeleiden of de ouder als serieuze partner te zien is er al die jaren wel geweest. “We doen het samen.” Een opmerking die veel gemaakt is tijdens gesprekken of rondleidingen. En zo heb ik dat ook gevoeld. Niettemin voelden we ons ook verdrietig als we het eens niet gingen redden met een leerling en we toch moesten besluiten dat we niet de zorg konden bieden die het nodig had. 

Ik wil u vanmiddag bedanken, ook namens Riet. We hebben immers altijd een beroep op u mogen doen. Of het nu was om een muur in de dependance of het schoolplein te schilderen, een excursie te begeleiden, te koken, toneel te spelen, te lezen met kinderen, een zoektocht naar luizen te doen of de leerlingen begeleiden met het uitzoeken van boeken tijdens het leeshalfuur. Jullie, onze ouders, de ouders van onze leerlingen waren daar. Een hele hechte club mensen die samen de Activiteitencommissie vormden en ouders die de ouders vertegenwoordigden in de Medezeggenschapsraad. 
Bedankt allemaal, voor de vele jaren van goede samenwerking. Zonder jullie hadden we het niet kunnen doen.

Riet en ik nemen afscheid en onze opvolger Lydia Carfora zal samen met de leerkrachten er alles aan doen om identiteit en het concept OntwikkelingsGericht van De Cocon verder te ontwikkelen en vorm te geven. Mooi aantrekkelijk onderwijs waar kinderen mogen spelen, op onderzoek kunnen gaan, samen werken, werken met nieuwe media en waar leerlingen ook meedenken over de inhoud en het ontwerpen van onderwijs binnen thema’s. Zij zullen u als partner daarbij nodig hebben. Zij hebben uw medewerking, hulp en vertrouwen nodig. En wij weten dat u er zult zijn. Waarom? Omdat we allemaal hetzelfde doel hebben, er te zijn voor uw kinderen en onze leerlingen.

Heel hartelijk bedankt, voor alles!

Karin 

  

 

 

 

Eén reactie op “Het zit er op. Ouders bedankt allemaal!”

  1. Amen! Wat een leuke manier waarop jij weer in t onderwijs getrokken bent. En mooi te lezen hoe jij/jullie verantwoordelijkheid genomen hebben toen het niet liep zoals jullie het wilden. Veel plezier met de nieuwe vergezichten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.