Welke You Tube film of video moet elke schoolleider/bestuurder PO hebben gezien?

Een oproepje op Twitter leverde al snel veel reacties op. Een mooie ‘potpourri’ aan film(pjes), zoals iemand de steeds groeiende lijst noemde. De reacties kwamen van mensen werkzaam in en om het onderwijs. Zij vinden/vonden het belangrijk dat deze films/video’s door leidinggevenden gezien werden.
Ik realiseer me dat deze lijst bij lange na niet compleet is en ik hou me natuurlijk aanbevolen voor tips, liefst voorzien van link, om zo de bonte verzameling te complementeren en met ‘jullie’ te delen. Bedankt allemaal, jullie hebben opnieuw de kracht van Twitter aangetoond.

Das Handwerk

The Butterfly Circus

Whoopi Goldberg touched by student’s message

If books came after games

Voetbal international 16 mei 2011 Maradonna panna

Benjamin Zander – Work (How to give an A)

Changing Education Paradigms

You Can Learn Anything

Honours bij Hogeschool Utrecht

Doen is de beste manier van denken

Benjamin Zander Rule No. 6

BNN Het Grote Racisme Experiment 7 11 2013

Mathieu Weggeman – Onzichtbaar Leiderschap

Rick’s Reading Workshop: Mini-Lesson

Austin’s Butterfly Edit

Japanse levenslessen Kanamori

Do Schools Kill Creativity? | Sir Ken Robinson | TED Talks

Wat is het doel van onderwijs?

Hoe ben jij creatief i.p.v. hoe creatief ben jij?

Healing Habitat

First Follower: Leadership Lessons from Dancing Guy

The power of words

Stel je een voor – Kernkwaliteiten

What teachers make

With A Piece Of Chalk

Hufters en fatsoensrakkers

Pekka NPO 2 doc

Tegenlicht ‘De onderwijzer aan de macht’.

Education, Education

Speelfilms

Brammetje Baas
Brammetje is zeven en denkt graag (en veel) na over de wereld om hem heen. Als hij naar groep 3 gaat komt hij bij de strenge meester Vis in de klas, die keihard zijn best doet om Brammetje in de pas te laten lopen. Maar hoe goed Brammetje dat ook probeert, het lukt hem niet. Hij kan gewoon zijn hoofd niet uitzetten!

Achtste groepen huilen niet
Akkie zit in groep 8 en is helemaal gek op voetbal. De klas wordt klaargestoomd voor de Cito, het schoolkamp en de finale van het voetbaltoernooi. Maar dan wordt Akkie ziek. Leukemie. Of beter gezegd: stommemie. Vanuit het ziekenhuis bemoeit Akkie zich echter met alle dingen die er op school gebeuren. Als het ernaar uitziet dat ze het voetbaltoernooi gaat missen, bedenkt Joep een cool plan voor haar. Naar het geweldige boek van Jacques Vriens.

Die Welle
Gymnasiumleraar Rainer Wenger start, tijdens een studieweek met als onderwerp ‘Staatsvormen’, een project in zijn klas met de bedoeling een dictatuur voelbaar te maken. Wat vrij onschuldig begint met begrippen als groepsdruk en discipline ontwikkelt zich na enkele dagen in een serieuze beweging met als naam Die Welle. Al op de derde dag beginnen de scholieren andersdenkenden uit te sluiten en het ene na het andere conflict escaleert.

Être et Avoir
Documentaire over een school op het Franse platteland. Georges Lopez bestiert in zijn eentje deze school van dertien leerlingen, die in leeftijd variëren van vier tot twaalf jaar. Nicolas Philibert draaide tien weken in het lokaal van Lopez, de zoon van een Spaanse immigrant. Hij begon midden in de winter en eindigde op de laatste schooldag.

Jagten
Lucas is net gescheiden. Hij heeft een nieuwe baan bij de plaatselijke kleuterschool, een nieuwe vriendin en kijkt uit naar het bezoek van zijn zoon Marcus tijdens de Kerst. Maar de kerstgedachte is opvallend afwezig. Klara, een 5-jarige leerling, beschuldigt Lucas van misbruik. De kleuterschool is in diepe schok en al gauw worden er vermoedens gewekt jegens Lucas. Wanneer het verhaal zich door het dorp verspreidt begint de kleine gemeenschap al snel uiteen te vallen.

Dead Poets Society
Keating (Robin Williams) doceert in 1959 Engels aan een deftige kostschool voor jongens waar ijzeren discipline heerst. Zijn filosofie ‘the purpose of education is to think for yourself’ valt in slechte aarde bij de staf en de ouders, maar maakt hem razend populair bij de leerlingen. De nadruk van de film ligt op de ontwikkeling van een klein groepje jongens die Keatings lessen ter harte nemen met tragische gevolgen.

Little stars on earth
Ishaan Awasthi is een achtjarige jongen, die meer geïnteresseerd is in zijn omgeving, dan in school. Hierdoor wordt hij naar kostschool gestuurd. Ook hier haalt hij slechte cijfers. Wanneer een nieuwe leraar, Ram Shankar Nikumbh, op de school verschijnt, verandert dit echter. De leraar geeft les waarbij hij ‘denken en dromen’ centraal stelt, in plaats van de traditionele methodes. Nikumbh komt erachter dat Ishaan ongelukkig is en hij probeert hem te helpen.

To Sir, with Love
De zwarte ingenieur probeert al anderhalf jaar een baan te vinden en omdat dit niet lukt besluit hij les te gaan geven. Hij krijgt een probleemklas en verliest al snel zijn geduld. Hij legt ze een basisregel van beleefdheid op, geeft ze vrije keuze van gespreksonderwerpen en regelt een uitstapje naar een museum.

2 reacties op “Welke You Tube film of video moet elke schoolleider/bestuurder PO hebben gezien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.